lördag 17 april 2010

Länge sedan sist

Vi har varit borta ett tag, från arbetstid och kontorsrum. Våra respektive har nämligen kommit hit och tillsammans ska vi utforska sydvästra Island. Vi har redan hunnit med att upptäcka de tre dragplåstren Thingvellir, Geysir och Gullfoss.

Nu till det mest häpnadsväckande. Som ni blivit meddelade genom nyheter har en ny vulkan (egentligen är det samma vulkan men en ny spricka som spruckit upp) blossat upp. Den är drygt 20 ggr starkare än de tidigare två och ligger belägen under glaciären Eyjafjallajökull. Detta har gjort att stora mängder smältvatten har rusat ner för fjället och fyllt upp Markarfljót (den å som har sina källflöden i glaciären) till bredden. Samma dag som vulkanen fick sitt utbrott under glaciären pratades det om att det strömmade till mellan 10000 och 30000 kubikmeter smältvatten/sek. Ån höjdes med cirka 80 cm och oron väcktes att vattnet skulle riva med sig den bro som går över ån. För att försöka rädda bron grävde de helt resolut av riksväg 1 på två ställen för att skapa överflödeskanaler där smältvattnet kan strömma utan att överbelasta bron.

Vi är dock på säkert avstånd. Vulkanen ligger cirka 15 mil ifrån Reykjavik och dessutom har polisen spärrat av området och evakuerat de människor som är inom det drabbade området. RÄddningsmanskap finns ständigt på plats där det är fara för människor och vad vi vet är det ingen hittills som har omkommit pga. vulkanen eller smältvattnet.

Vi får återkomma med bilder och mer ingående information. Vi är lite "på språng" den här veckan och har svårt att hänga med i nyheterna.

Hoppas ni alla har det bra var än ni är!

5 kommentarer:

  1. Skönt att höra att ni mår väl och trivs med tillvaron.Vi undrar naturligtvis över hur era "respektive" ska ta sig från ön. Här får vi intrycket att det lär dröja innan flygtrafiken i norra Europa ska komma igång igen. Det viktigaste är dock att ni är vid gott mod och att ni mår väl.

    Ronny

    SvaraRadera
  2. Ja du, vi håller ständigt ett öga på Icelandair´s hemsida för att få uppdateringar i avgångar. Idag är första dagen de vågar släppa iväg flyg mot skandinavien, dock inte till Köpenhamn. Vi får se när flickorna kommer iväg helt enkelt, lite orosamt är det ju förstås.

    För vår egen del sa chefen på vårt kontor att vi gott kunde bereda oss på att bli kvar på Island ett år till. Han avslutade meningen med ett dovt muntert huckrande.

    SvaraRadera
  3. Det kommer en hälsning så småningom från Dagge som vill veta hur ni har det.

    Ronny

    SvaraRadera
  4. Hej simon Dagge här. Det vore kul om du kunde skriva och hålla mig med info från island vad som händer.Hur är det annars där har du nångot rolingt att berätta. Hur ser brudarna ut är det nångon ide för mig att åka dit. Jag skriver min adress info @ strauka.com Ha det bra så länge

    SvaraRadera
  5. Tjenare Dagge! Roligt att du hittat hit! Jag ska plita ner ett mejl till dig och försöka stilla ditt lystmäte om hur Island är, verkar bli och hur det kan uppfattas. Vi har haft livliga diskussioner om hur människor ser ut här på Island, men det skriver jag mer om i mejlet. För övrigt är fisket helt galet bra här enligt utsago. Jag har lyckats få några tips om fiskevatten som jag självklart också delar med mig till dig i mejlet.

    SvaraRadera